Zašto je lecitin jedan od najboljih odabira u ekološkoj zaštiti biljaka?

lecitin

Izvor: Holistichealthlink.com

Kako vrtlari sve više traže ekološki prihvatljive i održive metode za zaštitu svojih biljaka, prirodni pesticidi dobivaju na popularnosti. Jedno takvo obećavajuće rješenje je lecitin, prirodna tvar koja nudi niz dobrobiti za zdravlje biljaka te lijepši i zeleniji vrt bez bolesti. Dobiven iz soje, sjemenki suncokreta i žumanjaka, lecitin je poznat po svojoj širokoj upotrebi u hrani i kozmetici. Također, njegov veliki potencijal kao prirodni pesticid postaje sve više prepoznat zbog izvrsne učinkovitosti i minimalnog utjecaja na okoliš.

ŠTO JE LECITIN?

Lecitin je masna tvar koja se nalazi u tkivima biljaka i životinja. Sastoji se od fosfolipida koji su neophodni za cjelovitost i funkciju stanične membrane. U vrtu se lecitin može koristiti u različitim oblicima, uključujući tekuće koncentrate i sprejeve (Bio Fung i Bio Fung Plus). Njegova jedinstvena svojstva čine ga idealnim odabirom za prirodnu kontrolu bolesti bilja i uspostavljanju prirodne obrane biljaka.

Struktura stanične membrane: lecitin je glavni sastojak stanične membrane biljaka. Stanične membrane sastoje se od lipidnog dvosloja, a lecitin, kao fosfolipid, pomaže u formiranju strukture lipidnog dvosloja. Ovaj lipidni dvosloj pruža barijeru koja odvaja unutarnju okolinu stanice od vanjske okoline, regulirajući prolaz tvari u stanicu i iz nje.

Stanična signalizacija: Lecitin također igra ulogu u staničnoj signalizaciji unutar biljaka. Može poslužiti kao prekursor za važne signalne molekule, kao što su inozitol trisfosfat (IP3) i diacilglicerol (DAG), koji su uključeni u različite stanične procese, uključujući prijenos signala, hormonski odgovor i regulaciju rasta.

Fotosinteza: Lecitin se nalazi u membranama kloroplasta biljnih stanica, gdje se odvija fotosinteza. Membrane kloroplasta sadrže različite lipide, uključujući lecitin, koji su ključni za strukturu i funkciju fotosintetskih strojeva. Lecitin pomaže u održavanju integriteta ovih membrana, što je bitno za učinkovitu fotosintezu. Bilje tretirano Bio Fungom pokazuje vrhunske rezultate u vidu oporavka te bujnijeg i zdravijeg rasta i razvoja.

Fluidnost membrane: Lecitin doprinosi fluidnosti i fleksibilnosti staničnih membrana. Ovo je svojstvo vitalno za funkciju membrane jer omogućuje membranama da se prilagode promjenjivim uvjetima okoline i zadrže svoj strukturni integritet. Iz tog razloga, plodovi prskani Bio Fungom duže traju nakon berbe i proces kvarenja se znatno usporava.

Transport lipida: Lecitin je uključen u transport lipida unutar biljnih stanica. Djeluje kao emulgator,pomažući transport lipida i molekula topivih u mastima kroz provodni sustav biljke. Razvoj sjemena: lecitin je prisutan u sjemenu i igra ulogu u razvoju i klijanju sjemena. Uključen je u stvaranje sjemenih membrana i sastavni je dio lipida pomoću kojeg biljke čuvaju sjeme. Odgovor na stres: Kao odgovor na okolišne stresove, kao što su hladnoća ili suša, biljke mogu promijeniti sastav svojih membrana, uključujući i promjene u razinama lecitina. Ove promjene u sastavu membrane mogu pomoći biljkama da se prilagode nepovoljnim uvjetima i razviju bolju otpornost na stres izazvan vanjskim utjecajima.

Lecitin je vitalna komponenta biljne biokemije, pridonosi strukturi i funkciji staničnih membrana, staničnoj signalizaciji, fotosintezi i raznim drugim fiziološkim procesima. Njegova prisutnost u biljnim stanicama neophodna je za pravilan rast, razvoj i prilagodbu biljaka okolini.

KAKO DJELUJE LECITIN?

Lecitin prvenstveno djeluje jačajući prirodnu obranu biljke i stvarajući nepovoljno okruženje za biljne bolesti poput plamenjače, peplnice, sive plijesni, hrđe i čađavosti. Evo nekoliko načina na koje se to postiže:

  1. Stvaranje barijere: lecitin stvara zaštitnu barijeru na površini lišća i stabljika, otežavajući gljivičnim bolestima prodiranje i nanošenje štete. Ova barijera također pomaže u zadržavanju vlage, što je korisno za zdravlje biljaka.
  2. Fungicidna svojstva: Lecitin ima prirodna antifungalna svojstva koja pomažu u sprječavanju i kontroli gljivičnih bolesti kao što su pepelnica, plamenjača, crna pjegavost, čađavost, hrđa i siva plijesan. Inhibiranjem klijanja i rasta gljivičnih spora, lecitin smanjuje potrebu za sintetskim fungicidima.
  3. Sredstvo protiv insekata: Određene štetočine, poput lisnih uši i grinja, odbija prisutnost lecitina. Masne kiseline u lecitinu ometaju njihove cikluse hranjenja i reprodukcije, smanjujući njihovu populaciju tijekom vremena. Također, neke studije pokazuju kako je lecitin i prirodni repelent protiv smrdljivog martina.

PREDNOSTI KORIŠTENJA LECITINA

Korištenje lecitina kao prirodnog pesticida nudi nekoliko prednosti:

  1. Prirodna alternativa kemijskim sredsvima: lecitin je biorazgradiv i netoksičan za ljude, kućne ljubimce i korisne insekte poput pčela i bubamara. To ga čini sigurnijom alternativom kemijskim pesticidima, koji mogu imati štetne nuspojave na okoliš i neciljane organizme.
  2. Poboljšava zdravlje biljaka: Osim kontrole štetočina, lecitin poboljšava zdravlje biljaka poboljšanjem funkcije stanične membrane i promicanjem unosa hranjivih tvari. Zdravije biljke su otpornije na bolesti i stresove iz okoliša.
  3. Isplativost: Proizvodi na bazi lecitina često su jeftiniji od komercijalnih pesticida. Štoviše, njihova višenamjenska priroda smanjuje potrebu za višestrukim tretmanima, štedeći vrijeme i novac.

KAKO KORISTITI LECITIN U VRTU?
Za učinkovito korištenje lecitina u vašem vrtu, slijedite ove korake:

  1. Odaberite pravi proizvod: Odaberite sprej ili koncentrat na bazi lecitina prikladan za vaše biljke. Provjerite je li označeno za korištenje u vrtu. Tvrtka Bio zaštita d.o.o proizvodi dva fungicida na bazi sojinog lecitina: Bio Fung i Bio Fung Plus.
  2. Primjena: Otopinu nanesite vrtnom prskalicom, pokrivajući sve dijelove biljke, uključujući donje strane lišća gdje se često skrivaju štetnici. Primjenu ponoviti svakih 7-10 dana, odnosno po potrebi, osobito nakon kiše. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da preventivno prskanje prije pojave bolesti donosi najbolje rezultate u zaštiti bilja.
  3. Pratite i prilagođavajte: Redovito pregledavajte svoje biljke radi znakova aktivnosti štetnika i prilagodite učestalost primjena na temelju razine zaraze i zdravlja biljaka.

ZAKLJUČAK

Lecitin igra ključnu ulogu u biokemiji i biologiji biljaka. Bitna je komponenta staničnih membrana i uključen je u razne fiziološke procese u biljkama. Lecitin je svestran i učinkovit prirodni pesticid koji nudi održivo rješenje za vrtlare koji žele smanjiti svoju ovisnost o kemijskim tretmanima. Iskorištavanjem zaštitnih i zdravstvenih svojstava lecitina možete bez problema održavati uspješan vrtni ekosustav koji je produktivan i ekološki prihvatljiv. Kao i kod svake metode suzbijanja bolesti i štetnika, važno je nadzirati svoj vrt i prema potrebi prilagoditi svoj pristup kako biste postigli najbolje rezultate. Lecitin je službeno priznat kao fungicid u organskom uzgoju u EU razini prema zajedničkoj uredbi (EZ) br. 889/2008 u Prilogu kao osnovna tvar (EU, 2016).

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)