TOP 5 KUĆNIH BILJAKA ZA JEDNOSTAVNO ODRŽAVANJE

Sobne biljke ne samo da uljepšavaju životni prostor, već imaju i nekoliko prednosti. Oni mogu poboljšati kvalitetu zraka, smanjiti razinu stresa i poboljšati vaše raspoloženje. Međutim, briga o nekim biljkama može biti izazovna pogotovo u užurbanom vremenu u kojemu živimo. U nastavku vam donosimo popis od top 5 najboljih kućnih biljaka koje je lako održavati.

Biljka zmija (Sansevieria trifasciata)

Biljka zmija, poznata i kao svekrvin jezik, jedna je od biljaka koje je najlakše njegovati. Može uspijevati u različitim uvjetima osvjetljenja, od slabog do jakog, a može čak i podnijeti zanemarivanje tjednima. Biljka zmija ima duge listove u obliku mača koji rastu uspravno i dolaze u raznim uzorcima i bojama.

Ove biljke vole dobro drenirajuće tlo i treba ih zalijevati tek kada je tlo potpuno suho. Oni su također izvrsni pročišćivači zraka i mogu ukloniti toksine iz zraka kao što su formaldehid, benzen i ksilen.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Zeleni ljiljan ili popularno nazvan “pauk biljka” još je jedna sobna biljka koju je lako njegovati i savršena je za početnike. Ima duge, tanke listove koji rastu u obliku rozete i ljeti stvara male bijele cvjetove. Zeleni ljiljani preferiraju jarko, neizravno svjetlo, ali mogu podnijeti i slabije svjetlo što pokazuje njihovu prilagodbu i lakoću održavanja. Također, više vole biti blago vezane za korijen, tako da ih nije potrebno često presađivati, a treba ih zalijevati kada se gornji centimetar tla osuši.

Osim što su laki za održavanje, zeleni ljiljani u kupaonici smanjuju pojavu vlage, a općenito poboljšavaju kvalitetu zraka u kući što dokazuje studija koju je provela – pokazalo se da je ova biljka najučinkovitija u uklanjanju ugljikova monoksida, toluena, ksilena i formaldehida.

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum)

Zlatni puzavac, pothos, đavolji bršljan, zlatni scindapsus, sve su to nazivi za sobnu biljku koja ne zahtijeva mnogo održavanja i savršena je za ljude koji zaboravljaju zalijevati svoje biljke. Pothos ima listove u obliku srca koji rastu na dugim stabljikama i dolaze u raznim bojama, od zelene do šarene.

Pothos može rasti pri slabom do jakom svjetlu i preferira dobro drenirajuće tlo. Treba ih zalijevati samo kada se gornji centimetar zemlje osuši, a mogu podnijeti čak i sušu. Pothos je također odličan pročišćivač zraka i može ukloniti toksine poput formaldehida i benzena iz zraka.

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zamija popularna je sobna biljka poznata po svojim sjajnim, tamnozelenim listovima koji rastu u obliku štapića. To je biljka koja ne zahtijeva održavanje i može rasti pri slabom do jakom svjetlu, a može tolerirati i uvjete slabog osvjetljenja.

Zamija preferira dobro drenirano tlo i treba je zalijevati tek kada je tlo potpuno suho (otprilike jednom mjesečno). Također je izvrstan pročišćivač zraka i može ukloniti toksine poput benzena, ksilena i toluena iz zraka. Osim toga, prema feng shuiju ona u dom donosi sreću i novac

Fikus gumijevac (Ficus elastica)

Fikus gumijevac je klasična sobna biljka koja ima velike, sjajne listove koji mogu narasti do 30 centimetara. Iako može preživjeti u uvjetima slabog osvjetljenja, nedostatak prirodnoga svjetla može rezultirati padom lišća, što će se dogoditi i kada je izložen direktno na svijetlu, pa se predlaže ovu biljku staviti u kutak s jarkom, ali neizravnom svjetlosti.

Fikus gumijevac treba zalijevati kada se gornji sloj tla osuši, a tijekom zimskih mjeseci potrebno je dodatno navlažiti listove zbog niske vlage u zraku. Također je izvrsni pročišćivač zraka i može ukloniti toksine poput formaldehida.