TOP 5 biljaka koje se lako uzgajaju u vrtu tijekom ljeta 

TOP 5 biljaka koje se lako uzgajaju u vrtu tijekom ljeta 

Uzgoj vlastitog vrta pruža brojne prednosti, a jedan od ključnih faktora uspješnog vrtnog uzgoja je odabir pravih biljaka koje će uspjevati u određenoj klimi, odnosno odabrati biljke koje su prilagođene tom okruženju. U nastavku donosimo TOP 5 biljaka koje se lako uzgajaju u vrtu tijekom ljeta na našim prostorima. 

Lavanda (Lavandula angustifolia) 

Lavanda je predivna biljka koja se ističe svojim mirisnim cvjetovima i ljubičastim lišćem. Uzgajanje lavande je relativno jednostavno, a biljka zahtijeva sunčano mjesto i dobro drenirano tlo. Lavanda je otporna na sušu i dobro podnosi visoke temperature. Možete je koristiti kao ukrasnu biljku, ali i za dobivanje esencijalnih ulja ili sušenje cvjetova za mirisne vrećice. 

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) 

Ružmarin je začinska biljka koja se odlično prilagođava mediteranskoj klimi. Uzgajanje ružmarina zahtijeva sunčano mjesto i dobro drenirano tlo. Biljka ima mirisne igličaste listove i privlačne plave ili ljubičaste cvjetove. Ružmarin se može koristiti u kulinarstvu, ali također ima i ljekovita svojstva. 

Bugenvilija (Bougainvillea) 

Bugenvilija je spektakularna cvjetnica koja je često povezana s mediteranskim područjem. Biljka voli sunčano mjesto i dobro drenirano tlo. Bugenvilija cvjeta u raznim bojama poput crvene, ružičaste, ljubičaste i bijele. Ova biljka je idealna za ukrašavanje terasa, pergola ili ograde. 

Maslina (Olea europaea) 

Maslina je ikonično drvo Mediterana koje se može uzgajati u vrtu. Ova biljka također voli sunce i dobro drenirano tlo. Maslina je izdržljiva i može preživjeti suše. Uzgoj masline pruža vam mogućnost dobivanja vlastitog maslinovog ulja, ali također pruža i prekrasan ukrasni element u vrtu. 

Citronela (Cymbopogon) 

Citronela je aromatična biljka poznata po svom ugodnom citrusnom mirisu. Ona odbija komarce, što je čini idealnom za postavljanje u blizini terasa ili sjedećih područja u vrtu. Možete je uzgajati kao ukrasnu biljku, ali i koristiti njene listove za pripremu svježih čajeva ili kao dodatak mirisnim svijećama i losionima protiv komaraca. 

Uzgoj biljaka u vrtu tijekom ljeta može donijeti ljepotu i zadovoljstvo, posebno kada odaberete biljke prilagođene mediteranskoj klimi. Kako biste preventivno zaštitili biljke od raznih nametnika, možete se osloniti na naše proizvode koji će vašem bilju osigurati prirodnu otpornost na bolesti i štetnike te očuvati zdravlje vaših biljaka. 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)