ŠTO SE SADI U LIPNJU?

Svibanj je iza nas, a stiže mjesec u kojem završava proljeće I službeno počinje ljeto. Stižu nam i sve topliji dani i noći, a ikao je sjetva uglavnom obavljena u prethodnim mjesecima, u lipnju se još uvijek stigne posijati ono što je stradalo prilikom kiša ili ono što nije ranije niknulo kao.

POVRĆE

Još uvijek stignete posijati mrkvu, blitvu, salatu, grah, mahune i slično. Početak lipnja je i dalje idealan za sijetvu krastavaca i tikvica, a i dalje je povoljan za sadnju kujpusnjača poput brokule, cvjetače, raznih vrsta kupusa, kelja, raštike, itd. Celer i poriluk također dobro uspjevaju ako se posade u ovom mjesecu. Osim toga, lipanj je odlično vrijeme za sadnju začinskog bilja koji vole dosta sunca I toplinu kao što su majčina dušica, origano, bosiljak, vlasac I kadulja.

VOĆE

Lipanj je također idealan za formiranje mladog voćnjaka kako bi on dobio željeni oblik. Pa se tako voćke prorjeđuju kada je kruna gusta, te se uklanjaju grane kije su oboljele, slomljene ili se križaju. Također, u ovom period izričito treba paziti na zaštitu voća od različitih štetnika i bolesti. Za vrijeme kiša pri temepraturi većoj od 10 stupnjeva često nastaju gljivčne bolesti pa je učinkovito koristiti BIO FUNG kako bi sprječili pojavu istih. S druge strane, bolesti poput lisnih ušiju, crvenog pauka I tripisa nastaju za vrijeme izrazito toplog i sunčanog vremena, pa treba koristiti BIO FLOR kako bi reagirali na vrijeme I sprječili nevolje s ovim štetnicima.

CVIJEĆE

Cijeli niz biljaka se mogu posaditi u ovom mjesecu, koje će vrlo uspješno rasti kroz ljeto. Jedan od njih je svakako suncokret koji raste samo u ljetnim mjesecima, tako da je upravo lipanj krajnje vrijeme da se posada. Osim njega, u lipnju se mogu saditi cinija, uresnica (ili kozmos), celosia, ali i neven koji cvate od početka ljeta pa sve do sredine jeseni. Također, stignu se posaditi I karanfili, ali ono na što treba paziti je da mu je za rast potrebno dosta vlage pa ga je dobro često zalijevati.

Iako lipanj ne označava početak sezone sađenja, svakako nije ni njezin kraj, ali treba imati na umu da ne postoje konačni datumi za proces sađenja te da je svaka sezona dugačija i neprevidiva. No, svakako se isplati!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)