ŠTO SE SADI I SIJE U TRAVNJU?

ŠTO SE SADI I SIJE U TRAVNJU?

Travanj je ključan mjesec za početak uzgoja u vašem vrtu te sjajno vrijeme za sađenje raznih biljaka. U nastavku pročitajte što se sve sadi u ovom mjesecu.

Povrće koje se sadi u travnju

Travanj je idealno vrijeme za sadnju povrća poput graha, mahuna, kukuruza i raznih sorti kupusa. Također, ovo je vrijeme za sadnju salate, špinata i drugog lisnatog povrća.

Ako želite uzgajati tikvice, bundeve i krastavce, travanj je pravi mjesec za početak sadnje, ali imajte na umu da ove biljke vole toplije temperature, stoga je preporučljivo saditi ih u zaštićenom okruženju. Sadnju rajčica ili paprika je najbolje obaviti sredinom do kraja travnja jer temperature postaju stabilnije i toplije, a noći su sve kraće, odnosno rajčice i paprike se ne smiju saditi prije nego što se tlo u potpunosti zagrije.

Voće koje se sadi u travnju

Što se tiče voća, u travnju se može posaditi razne vrste bobičastog voća poput jagoda, borovnica i malina. Ovo voće se može posaditi u visećim košarama, u vrtu ili u posudama na terasi.

Još jedna opcija za uzgoj voća u travnju su drveće agruma, poput limuna i naranče, ali zahtijevaju zaštićeno mjesto i puno sunčeve svjetlosti – ne preporuča se sadnja ako su temperature i dalje niske.

Također, travanj je idealan i za podizanje novih vinograda.

Biljke koje se sade u travnju

Osim voća i povrća, travanj je vrijeme za sadnju raznih cvjetnica, poput petunija, gladiola, dalija i ljubičica. Odlično uspijevaju vrste lukovica, poput tulipana, ljiljana i narcisa. Ovaj mjesec također je idealan za sadnju i nekoliko vrsta drveća i grmlja, kao što su japanske trešnje, magnolije i lila.

Što se tiče grmlja, iako neki kažu da je lavandu najbolje rezati u jesen, travanj je ipak bolja opcija jer biljka može brzo početi rasti.

Nemojte zaboraviti da je važno prije sadnje provjeriti koja je optimalna dubina i razmak između biljaka za svaku vrstu.