Negativni utjecaj pesticida na okoliš: Zašto trebamo okrenuti se 100% prirodnim rješenjima?

Pesticidi su postali neizostavan dio modernog poljoprivrednog sustava, ali njihova uporaba nosi ozbiljne posljedice za našu okolinu. Prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), svake godine se upotrijebi oko 3 milijuna tona pesticida u poljoprivredi diljem svijeta. Također, razna istraživanja otkrivaju da se oko 75% svjetskih usjeva oslanja na oprašivače, a uporaba pesticida je glavni faktor u opadanju broja oprašivača.

Pesticidi su kemikalije dizajnirane za suzbijanje štetočina, poput insekata, korova ili gljivica, kako bi se povećala poljoprivredna proizvodnja. Međutim, ovi agresivni kemijski spojevi mogu uzrokovati dugotrajne štete na okolišu poput trovanja voda, gubitka biodiverziteta, kontaminacije tla te toksičnih učinaka na životinje, ali i na ljude.

Europska agencija za okoliš opisala je utvrđenost jakih veza između izloženosti pesticidima i povećanog rizika od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući rak, neurološke poremećaje kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest, hormonalne disfunkcije, kardiovaskularne bolesti, kašnjenja u razvoju djece te narušeno zdravlje dišnog sustava.

Upravo iz tih razloga je potrebno preispitati upotrebu pesticida i pronaći održiva rješenja koja minimiziraju njihov negativan utjecaj na okoliš poput prelaska na 100% prirodna rješenja. Ona ne narušavaju ravnotežu u ekosustavu i pomažu u očuvanju biodiverziteta, pružaju održivo rješenje za poljoprivrednike jer se temelje na ekološki prihvatljivim metodama koje ne degradiraju tlo i smanjuju potrebu za vanjskim ulaganjima te ne izlažu životinje i ljude opasnostima. Također, s obzirom na rastuću svjetsku populaciju i potrebu za sigurnom i održivom opskrbom hranom, prelazak na 100% prirodna rješenja za pesticide može osigurati dugoročnu održivost poljoprivrede i zaštititi našu planetu za buduće generacije.

Pesticidi imaju negativan utjecaj na okoliš, uključujući one na vodu, biodiverzitet, tlo i životinje. Uzimajući u obzir zapanjujuće statistike i dugoročne posljedice koje pesticidi mogu imati na našu planetu, važno je preusmjeriti se prema 100% prirodnim rješenjima kao što su proizvodi BIO ZAŠTITE. To će omogućiti očuvanje biodiverziteta, poboljšanje zdravlja ljudi, promicanje održive poljoprivrede i osiguranje dugoročne održivosti našeg okoliša. Svaki pojedinac može pridonijeti ovom pozitivnom promjenom podržavajući organske i ekološki prihvatljive alternative i educirajući sebe i druge o njihovom utjecaju na okoliš.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)