Koje su biljke otporne na kišu i vjetar?

Koje su biljke otporne na kišu i vjetar?

Odabir biljaka može biti izazovan ako imate balkon koji nije zaštićen od vjetra. Važno je odabrati biljke koje su otporne na jake udare vjetra. Također, tijekom ljetnih kišnih sezona, treba paziti na biljke koje neće biti oštećene obilnim kišnim potocima. Evo nekoliko biljnih vrsta koje su otporne na kišu i vjetar:

Pelargonije (Geraniums)

Pelargonije potječu iz Južne Afrike, pa su osjetljive na mraz. Međutim, mogu podnijeti kišu i vjetar. Odlično se snalaze na otvorenim balkonima i terasama. Pelargonije zahtijevaju plodno tlo i redovito zalijevanje, a preporučuje se gnojenje svakih 10 dana. Mogu se saditi tijekom cijelog proljeća, ali u vrtu ih je najbolje saditi sredinom svibnja ili lipnja kada prođe opasnost od mraza.

Lantana (Lantanas)

Lantana je višegodišnji zimzeleni grm iz porodice Verbena. Može se saditi u balkonske kutije i posude, ali dobro uspijeva i kao vrtno cvijeće. Lantana ima različite sorte s blago nadvišenim izbojcima, što je čini izvrsnim izborom za viseće košare. Cvjeta od lipnja do rujna i dobro podnosi kišu. Potrebno ju je obilno zalijevati tijekom sušnih razdoblja. Treba imati na umu da je osjetljiva na niske temperature.

Heliotrop (Heliotropium)

Heliotrop je jednogodišnja biljka koja je izuzetno otporna na kišu i vjetar. Cvjeta od srpnja do prvog mraza. Heliotrop se sadi u kutije nakon što prođe opasnost od mraza. Ova biljka ima ljubičaste ili plave cvjetove i ugodnu aromu vanilije. Za dobar rast, heliotropu je potrebno plodno tlo koje je bogato mineralima.

Scewola (Scaevola)

U Poljskoj se scewola smatra jednogodišnjom biljkom. Cvjeta od lipnja do prvog mraza. Cvjetovi su plavkasto-ljubičasti, ljubičasti ili bijeli, dok su listovi zeleni i oštro nazubljeni. Scewola zahtijeva redovito zalijevanje i dobro drenirano, blago kiselo tlo s dodatkom treseta. Ova biljka dobro uspijeva na sunčanim balkonima okrenutim prema jugu.

Tagetes

Tagetes je jedna od najotpornijih biljaka. Ima nježne, dlakave latica u zlatnim i smeđim nijansama. Tagetes se sadi krajem travnja i cvjeta od kraja svibnja do prvog mraza. Treba ih saditi na sunčana mjesta u plodno, dobro drenirano i blago vlažno tlo. Tagetes ne zahtijeva posebnu njegu, osim uklanjanja izblijedjelih cvjetova i zalijevanja tijekom sušnih razdoblja.

Također, crnogorične biljke su dobar izbor za nezaštićena mjesta koja su izložena kiši i vjetru. Patuljaste sorte borova, smreke i tujama dobro podnose takve uvjete. No, važno je pratiti svoje biljke i pravovremeno reagirati na bolesti i štetnike. U vlažnim uvjetima, treba biti posebno oprezan s gljivičnim bolestima poput pepelnice i plamenjače. Redovito uklanjajte izblijedjele cvjetove i pravilno zalijevajte biljke te koristite BIO FUNG – prirodni ojačivač bilja koji jača staničnu stijenku biljaka te podiže otpornost na stres prouzrokovan negativnim vanjskim čimbenicima poput visokih temperatura, gljivičnih bolesti i štetnika.

Bujna vegetacija na balkonu ili terasi može biti prekrasan ukras, pa se potrudite odabrati biljke koje će dobro podnijeti kišu i vjetar i omogućiti vam uživanje u cvjetnim slapovima tijekom cijelog ljeta.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)